Terug naar het overzicht

Het Expertisecentrum Wondzorg (ECW) hield dinsdagavond 27 november in Theater De Bussel in Oosterhout een symposium over gespecialiseerde zorg bij complexe wonden.

In de foyer van theater De Bussel is een zorgmarkt ingericht. De wondzorg in al haar facetten staat centraal. Bezoekers (verwijzers en zorgprofessionals) vinden er informatie over het reinigen en ontsmetten van wonden, over pijnbestrijding, over verschillende materialen voor verschillende wonden en de organisatie rondom wondzorg. Want wondzorg -hoe goed bedoeld ook- blijkt niet vanzelfsprekend ook altijd goed uit te pakken. Voor complexe wonden is gespecialiseerde wondzorg nodig, zo is de boodschap van de avond.

Betere zorg

Wondverpleegkundige Juliëtte Kras is ook op het symposium afgekomen. “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe materialen of technieken om betere zorg te kunnen verlenen aan mijn klanten. Het Expertisecentrum Wondzorg werkt in hetzelfde gebied als ik. Het is goed om te weten wat je aan elkaar kunt hebben. Er komen bovendien continu nieuwe producten op de markt. Je moet bijblijven en weten wat er te krijgen is.”

Goede wondzorg

Marianne van der Schans en Olga de Groot zijn aandachtsvelders bij een zorgorganisatie in Tilburg. “We komen hier onze kennis verdiepen. Je wilt toch de beste zorg aan iemand kunnen geven. We hebben als aandachtsvelders de inhoudelijke kennis en kunde op het gebied van wondzorg binnen het zorgteam. Wij ondersteunen collega’s op het gebied van wondzorg en delen onze kennis met hen, zodat zij goede wondzorg uit kunnen voeren en op het juiste moment specialistische kennis inschakelen”

Kwaliteit van leven 

Die timing is inderdaad erg belangrijk, benadrukt dr. Jacques Neyens, manager wondzorg van het ECW. “We willen de kwaliteit van leven van onze cliënten verbeteren. Daarnaast kan gespecialiseerde zorg bij complexe wonden bijdragen aan lagere ziektelasten voor cliënt en maatschappij. Want het scheelt nogal in zorgkosten of iemand maanden met een wond rondloopt of maar enkele weken.”

Volgens de nieuwe kwaliteitsstandaard organisatie van wondzorg moet een wond zonder resultaat of genezingstendens in 3 weken doorverwezen worden naar een wondexpert. De praktijk is nog niet zover, zegt Neyens. “Soms lopen mensen maanden of zelfs een jaar met een wond rond. Goede samenwerking met ketenpartners kan veel ellende voorkomen.” 

Belang van samenwerking

Het belang van samenwerking kwam steeds terug tijdens de presentaties van verschillende sprekers in de theaterzaal. De belangstelling was overigens zo groot dat er zelfs langs het podium stoelen geplaatst moesten worden. Bestuursvoorzitter Mireille de Wee (De Riethorst Stromenland) en Luc Kenter (Thebe) spraken hun hoop uit dat het symposium meer bekendheid geeft aan het bestaan van wondexperts. “Onze wondexperts maken mensen blij.”

Karel van Vugt kon dat laatste als cliënt van het ECW alleen maar beamen. Dankzij de zorg het Expertise Centrum Wondzorg hoefde zijn been niet geamputeerd te worden. “Het fijnste was dat de wondzorg 7 dagen per week aan huis kon plaatsvinden. Dat is minder belastend dan steeds naar het ziekenhuis. Van mij mag iedereen weten hoe goed deze organisatie werkt.”

Het Expertisecentrum Wondzorg is een samenwerking tussen De Riethorst Stromenland en Thebe wijkverpleging. Het ECW is opgericht in maart 2016 en heeft haar thuisbasis in Gezondheidscentrum Slotjesveste in Oosterhout

Accreditatie afgewezen

Helaas moeten we de deelnemers aan het symposium melden dat de accreditatieaanvraag afgewezen is (artsen en verpleegkundigen), het blijkt dat er geen accreditatiepunten aan het symposium van het ECW op 27 november toegekend zijn. De aanvraag via GAIA (Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie) is niet goed verlopen. Het ECW heeft de accreditatieaanvraag te laat ingediend. Het KNGM en de V&VN zijn hierin niet te bewegen.

Hieronder de presentaties van het symposium

Patricia Lutken van Mierlo - Wondzorg is meer dan een pleister op de wonde leggen

Dr. Pieter Boele van Hensbroek - Tertiaire wondzorg anno 2019

Jacques Duiven Complexe wondzorg netwerkzorg vanuit de eerste lijn

Dr. Jacques Neyens - Samen voor betere wondzorg