Terug naar het overzicht

Jan Bouman uit Wijk en Aalburg ondergaat een bijzondere wondtherapie bij het Expertisecentrum Wondzorg (ECW) in Oosterhout. Vier maanden is hij nu bezig.

Longkanker. Die diagnose krijgt Jan in december 2016 nadat hij zich een maand eerder bij zijn huisarts had gemeld met klachten. Als Jan over de ergste schrik heen is, ondergaat hij eind januari een operatie waarbij zijn complete rechterlong wordt verwijderd. De tumor is hiermee weg, maar daarmee is Jan nog niet beter. Na de operatie mag Jan thuis herstellen. Zijn vrouw Elly ziet hoe hij na een week een flinke terugval krijgt. Met spoed moet hij terug naar het ziekenhuis. Daar blijkt zijn borstholte ontstoken te zijn. De spier die op de plaats zit waar de long van de luchtpijp is verwijderd, blijkt te zijn afgestorven. Jan moet opnieuw onder het mes. Een nieuwe spier wordt in de holte aangebracht en met antibiotica wordt de borstinfectie bestreden.

Drie theedoeken

Na bijna zes weken herstel komt Jan via zijn specialist in het ziekenhuis bij het Expertisecentrum Wondzorg terecht. “Het gat onder mijn oksel tot mijn onderste rib was zo groot dat er drie theedoeken inpasten. Je keek zo mijn binnenste in”. De chirurg zei nog tegen een arts in opleiding: Kijk maar goed, zo’n wond zul je niet vaak meer zien.” Echtgenote Elly vertelt dat de chirurg erop stond dat er thuis gespecialiseerde wondzorg zou komen. “Wondverpleegkundigen moeten bijvoorbeeld heel voorzichtig en met de juiste temperatuur spoelen, omdat het water dicht langs zijn hart gaat. Daarvoor moet je wondspecialist zijn.”

Vacuümtherapie

Via het ziekenhuis wordt Jan doorverwezen naar het ECW in Oosterhout. Wondexperts Ilse van der Elst en Lien van Kapel van het wondcentrum zetten een speciale vacuümtherapie in. Die kan Jan thuis ondergaan. “Dat was mijn nadrukkelijke wens. Na al die weken in het ziekenhuis wilde ik graag thuis herstellen.” Vanuit het ECW krijgt Jan alle denkbare ondersteuning aan huis. “Ze stemmen hun behandeling helemaal af op mijn wensen. Ook de wondverzorgingsmaterialen worden gewoon aan huis geleverd. Zo beschikken we altijd over de benodigde spullen. En ik kan 24 uur per dag een beroep doen op de wondspecialisten. Als er iets is, komen ze meteen langs. Ik ben zeer tevreden. Ze gaan zelfs met me mee naar de controles in het ziekenhuis. Als alles meezit, kan ik binnenkort een hersteloperatie voor mijn wond ondergaan.”

Herstel

Lien verzorgt vandaag de wond Jan en is ‘redelijk tevreden’. “De wond is goed aan het dichtgroeien. Er resteert nu nog een gat ter grootte van een vuist. Wel is er irritatie en ervaart Jan pijn door de pomp. Dit vraagt om extra aandacht. We willen hem zo comfortabel mogelijk laten herstellen natuurlijk.” Lien vult de wond met speciale wonddoeken en sluit het gat met schuimverband. Hierover heen trekt ze een luchtdichte folie waarop de vacuümpomp wordt aangesloten. “De pomp trekt de wond vacuüm, waardoor het wondvocht wordt afgezogen. Dit bevordert de bloedcirculatie en de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in de wond, waardoor de wond sneller kan genezen”, vertelt de wondspecialiste.

Optimale wondgenezing

De vacuümpomp zorgt voor een optimale wondgenezing. Omdat de wondtherapie 24 uur per dag doorgaat, moet Jan de pomp constant bij zich dragen. “Natuurlijk ben ik die pomp weleens beu. Maar dankzij de goede zorgen van het ECW houd ik het vol en onderga ik met vertrouwen mijn volgende operatie en herstelperiode.”