Terug naar het overzicht

dhr. Plooij

‘Ik kan weer mijn eigen plan trekken’

Het was maar een klein wondje aan de binnenkant van zijn teen. Maar doordat Cor Plooij uit Oosterhout vocht vasthoudt in zijn benen, wilde dat kleine wondje niet helen en werd deze groter en dieper. Zelfs de liefdevolle verzorging van de Thuiszorg hielp niet. Na anderhalve maand schakelde de thuiszorgmedewerker het Expertisecentrum Wondzorg (ECW) in. Samen met een oedeemtherapeut van De Riethorst Stromenland werd een speciale behandeling ingezet. En dat had het gewenste resultaat.

“Als iemand gezond is, herstelt een wond vaak spontaan”, vertelt wondspecialiste José Leijten. Als het wondje niet beter wordt, is het belangrijk om te weten waarom niet. Bij de heer Plooij was er sprake van vochtophoping in zijn benen en voeten. Dat bemoeilijkte de genezing.”

Oedeemtherapeut Evi Coppoolse vult haar collega aan: “Vocht in de benen van meneer maakte de genezing erg moeilijk. Vandaar dat niet alleen gespecialiseerde wondzorg nodig was, maar ook oedeemtherapie. Deze combinatiebehandeling kunnen we gelukkig aanbieden dankzij de samenwerking tussen De Riethorst Stromenland en het ECW.” 

Meneer Plooij vertelt dat het oedeem in zijn benen is ontstaan na wondroos in 2003 en een openhartoperatie in 2004. “Toen hebben ze een ader uit mijn been gehaald voor een omleiding rond mijn hart. Het vocht in mijn benen wordt sindsdien niet goed meer afgevoerd. Ik draag hiervoor steunkousen.” 

Multidisciplinaire aanpak

De oedeemtherapeut maakte bij haar behandeling gebruik van vochtafdrijvende massagetechnieken, drainagetape en speciale steunkousen op maat. Om de wond die intussen bijna 2 bij 2,5 centimeter groot was te dichten, was volgens de wondspecialiste de expertise van de oedeemtherapeute onmisbaar. “Vocht is altijd een groot probleem bij wondzorg. Het maakt het herstellen lastig. Een multidisciplinaire behandeling is nodig en draagt bij aan sneller herstel.” 

Teamwork

Volgens de behandelaars was goed overleg hierbij nodig. “Je moet constant samen je werkwijze afstemmen aan de vorderingen die de patiënt maakt. De ene keer was de oedeemtherapie leidend, de andere keer weer de wondzorg. Teamwork is een must om een wond goed te kunnen genezen”, vertelt de oedeemtherapeut. “Ook houd je rekening met elkaars behandelwijze”, zegt de wondspecialiste. “Een steunkous kan namelijk goed helpen bij vocht in de benen, maar is niet wenselijk bij een wond. Dus moesten we tapen of zwachtelen. Dat laatste is effectief, maar weer niet zo prettig. Stoppen met zwachtelen is echter weer wondgevoeliger. Zo stemden we aldoor samen de zaken af.”

Genezing

Om de beurt kwamen beide behandelaren bij meneer Plooij langs. Drie keer in de week een uurtje. “Het gaf me veel vertrouwen dat deze twee experts zo intensief met me bezig waren. Ik kreeg goede verzorging en tips. Dat maakte echt verschil. De genezing van mijn teen ging zienderogen vooruit. Ze hadden de wond en het vocht al snel onder controle.”

Binnen drie maanden was de wond helemaal genezen. “Gelukkig heb ik nu die zere voet niet meer en kan ik -voor mijn doen- weer een beetje vooruit. In mijn eigen tempo, mijn eigen plan trekken. Ik ben de dames bijzonder dankbaar voor hun professionele hulp. Maar hoe goed ze ook zijn, een mens is toch het liefst van niemand afhankelijk.”

Binnen drie maanden was de wond helemaal genezen. “Gelukkig heb ik nu die zere voet niet meer en kan ik -voor mijn doen- weer een beetje vooruit. In mijn eigen tempo, mijn eigen plan trekken. Ik ben de dames bijzonder dankbaar voor hun professionele hulp. Maar hoe goed ze ook zijn, een mens is toch het liefst van niemand afhankelijk.”

Ik heb interesse
Vul een naam in

Vul een telefoonnummer in

Ongeldige invoer

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.

Deel deze pagina: Linkedin E-mail